
انواع سقف کناف
آشنایی با انواع سقف کناف و انواع کناف سقف
ساخت و ساز و دکوراسیونهای مدرن امروزی کارها را زیباتر، راحتتر و ایمنتر کردهاست. این مسئله باعث شده تا طراحان و معماران داخلی به جای استفاده از مصالح سنتی از مصالح جدید و به روز استفاده کنند. “کناف ها” یکی از همین این مصالح ساختمانی مدرن هستند که در طراحی دکوراسیون داخلی به وفور استفاده میگردند. این صفحات روکشدار گچی یا “گچبرگها” را میتوان در دیوارها و سقفهای کاذب برای دکوراسیون استفاده کرد و طرح و مدلهای مختلف ایجاد نمود.
بطور کلی کناف یک صفحه روکش دار از جنس گچ است که میتوان آن را نسل جدیدی از گچکاری بر شمرد. زیرا تمامی فعالیتهای ساختمانی وابسته به گچ و بعضی متریالهای دیگر کناف قابل انجام است. یک سری مزایای جدید افزوده شده به استفاده از گچ در ساخت و ساز مثل بالا رفتن سرعت کار، قابلیت تنوع بیشتر در طراحی داخلی، امکان اجرای طرحهای مختلف روی سقفهای از جنس کناف، ترکیب نور و رنگ و انواع روشهای کاربردی دکوراسیون و … در کناف به راحتی قابل انجام است. کناف در واقع به ساخت و ساز بدون آب گفته میشود. یکی از جدید ترین مصالح ساختمانی است که در ایجاد سقف کاذب بسیار نقش دارد.
انواع سقف کناف :
سقف های کناف به دو دسته ی سقف های کناف ثابت و سقف های کناف متحرک تقسیم میشوند که در ادامه با انواع این دو دسته سقف کناف آشنا می شویم.
سقف های کناف ثابت
سقف کاذب ثابت کناف یا همان سقف کاذب یکپارچه
این نوع سقف ثابت از یک زیرساز سبک معلق از جنس گالوانیزه با مقاطع ناودانی شکل می باشد که پنل های گچی یک لایه یا دو لایه با پیچ بر روی آن نصب می شود. درزهای بین پنل های نصب شده با بتونه پوشانده می شوند و حاصل کار یک سقف یکپارچه بدون هیچ درز و شکافی می باشد.
اجرای سقف کاذب یکپارچه یا سقف کاذب ثابت کناف بدین صورت است که ابتدا با اتصال به سقف اصلی زیرسازی سقف کاذب کناف با پروفیل های گالوانیزه سبک اجرا شده و سپس پانل گچی کناف و یا پانل سیمانی کناف بر روی زیرسازی فوق نصب می گردد.از مزایای سقف کاذب یکپارچه کناف همانطور که از اسم آن پیداست این است که بدون درز بوده و پس از نصب پانل در محل درزها نوار مش کناف یا همان تیپ چسبانده میشود و محل درزها توسط بتونه کناف درزگیری شده و در نهایت نیز یک لایه بتونه ماستیک کناف بر روی کل سطح زده میشود که باعث تمیزی و یک دست شدن سطح کار می گردد. از دیگر مزایای این نوع سقف کاذب کناف انعطاف معماری بسیار بالا و امکان اجرای سقف های کاذب طرح دار و دکوراتیو ، اجرای سقف های کاذب معلق ، باکس ، لبه نورمخفی و … میباشد. همچنین در اجرای این نوع سقف کاذب کناف عبور آسان تاسیسات و امکان دستیابی به مشخصات فیزیکی خاص از قبیل عایق صوتی ، عایق حرارتی و عایق رطوبتی در سقف کاذب کناف امکان پذیر است.
سقف کاذب یکپارچه خود نیز به چندین نوع تقسیم میشود که در زیر مختصر اشاره ای به آن ها می کنیم :
صفحات ساده RG
پانل های گچی معمولی یا RG از انواع کناف به طور کلی در ساخت و ساز خشک (کناف) (مثل پارتیشن ها یا دیوارهای جداکننده کناف، دیوارهای پوششی (لاینینگ) و سقف های کاذب کناف ) در محیط های خشک و بدون خطر آتش سوزی مورد استفاده قرار می گیرند . این صفحات دارای روکش با رنگ کرم هستند.
صفحات مقاوم در برابر رطوبت MR
صفحاتی هستند که گچ تشکیل دهنده آن ها با مواد مقاوم در برابر رطوبت ترکیب شده و برای محیط های مرطوب مناسب می باشند . پانل های گچی MR برای آشپزخانه ها و سرویس های بهداشتی و سایر محیط های نمناک مورد استفاده قرار می گیرند . این صفحات دارای کاغذ سبز رنگ می باشند. توجه کنید اکه این صفحات تنها در برابر رطوبت مقاوم اند و این موضوع دلیل بر ضد آب بودن آن ها نیست. مقوای پشت و روی صفحه سبز رنگ می باشد و در امتداد محور میانی پشت صفحه مهر آبی کناف چاپ شده است. کاربرد استفاده ی این نوع کناف مانند صفحات روکش دارگچی ساده و همچنین سلول های نر در ساختمان نظیر حمام، آشپزخانه و دست شویی است.
مقاوم دربرابر آتش FR
صفحاتی هستند که در گچ تشکیل دهنده آن الیاف شیشه موجود است و در برابر حریق مقاومت از خود نشان می دهند . در هر مکانی که خطر آتش سوزی وجود داشته باشد استفاده می شود. کارگاه ها و دیوار چاله آسانسور از جمله دیوار های مهمی می باشد که باید در مقابل آتش سوزی مقاوم و غیر قابل نفوذ آتش باشد. بدین منظور بر اساس ضوابط و جزئیات مربوط به دیوار مقاوم در برابر حریق سازمان آتش نشانی مورد تایید باشد.بنابراین باید از دیوار مستقل نسبت به دیوار زمینه داخلی استفاده و اجرا گردد.
صفحات مقاوم دربرابر آتش و رطوبت FM
اين پنل ها صفحاتي هستند كه در گچ تشكيل دهنده آن ازالياف شيشه و مواد مقاوم در برابر رطوبت استفاده شده است پنل هاي گچي FR در برابر حريق و رطوبت مقاوم مي باشند و در مكان هايي كه توام با رطوبت ممكن است مقاومت در برابر حريق هم نياز باشد مورد استفاده قرار مي گيرند . افزون بر آنچه گفته شد كناف داراي ويژگي هاي فيزيكي متفاوتي نيز مي باشد مانند:
كناف لبه صاف VK
كناف لبه پخ دار AK
كناف نيم گرد صاف HRK
كناف لبه نيم گرد پخ دار HRAK
همانطور که قبلا نیز گفتیم صفحات مقاوم در برابر آتش ، صفحات روکش داری هستند که حاوی الیاف فایبرگلاس هستند. صفحات مقاوم در برابر رطوبت با مواد مقاوم در برابر رطوبت پوشیده شده اند. از این نوع از انواع کناف ها در قسمت های مرطوب خانه و ساختمان ها مانند حمام ، آشپزخانه و دستشویی استفاده می شود.
سقف کناف طرح دار یا دکوراتیو
سقف های طرح دار به دلیل طرح و دکور متنوعی که دارند در فضاها و مکان های مختلفی استفاده می شوند. از انواع این نوع سقف های کاذب می توان به موارد زیر اشاره نمود:
-
سقف کناف متحرک
این نوع سقف های متحرک از یکسری سازه های T شکل و تایل های سقفی ساخته می شود که شبکه ی سازه های T شکل با آویزهای قابل تنظیم به سقف وصل می شوند و سپس تایل ها درون این شبکه قرار داده می شوند. تایل های مورد استفاده در سقف کاذب متحرک شامل تایل های پی وی سی، آکوستیک، فلزی، گچی و انواع طلق می باشند.
سقف کاذب مشبک یا همان سقف کاذب شبکه 60*60 کناف
اجرای سقف کاذب مشبک یا سقف کاذب شبکه 60*60 اینگونه است که با آویز گیری از سقف اصلی زیرسازی سقف مشبک با استفاده از پروفیل های سپری شکل که اصطلاحا پروفیل کلیک نیز گفته میشود به صورت شبکه های 60*60 سانتی متر اجرا شده و سپس تایل های گچی یا مینرال یا پی وی سی و … در آن جایگذاری میگردد. از مزایای سقف کاذب 60*60 کناف به دسترسی آسان به تاسیسات پشت سقف کاذب ، سرعت فوق العاده بالا در نصب و سهولت در اجرای سقف کناف می توان اشاره کرد.
انواع کناف در دکوراسیون داخلی خانه
کناف سقف آشپزخانه
یکی از ایده هایی که می توان در طراحی آشپزخانه مورد استفاده قرار داد، طراحی سقف آشپزخانه با استفاده از روش کناف کاری می باشد. استفاده از کناف آشپزخانه در سبک های مدرن و کلاسیک بسیار کارآمد بوده و نتیجه خوبی در پی خواهد داشت.
کناف سقف پذیرایی
استفاده از کناف برای طراحی سقف پذیرایی نیز از ایده های منحصر بفرد می باشد. امروزه شاهد آن هستیم که در طراحی اتاق پذیرایی مدرن و کلاسیک به جای گچ بری سقف از کناف استفاده می شود. این امکان وجود دارد که با رنگ آمیزی کناف تلفیقی زیبا میان آن و رنگ مورد استفاده قرار گرفته در اتاق پذیرایی ایجاد نمود.
کناف سقف اتاق خواب
استفاده از کناف در جهت طراحی سقف اتاق خواب، از ایده های منحصر بفرد شناخته می شود. این امکان وجود دارد که در کنار کناف کاری سقف اتاق خواب از یک روش نورپردازی مناسب نیز استفاده کرده و نمایی جدید در اتاق خواب خود ایجاد نمایید. بدون شک ایده های زیادی در این زمینه وجود دارد و مشورت با یک متخصص می تواند در این زمینه به شما کمک کند.
ابزار و نحوه اجرای کناف
اجرای کناف به ابزار مخصوص نیاز دارد و مهارت شخص اجراکننده در کیفیت نهایی تاثیر زیادی دارد. اجراکنندگان کنـاف افراد آموزش دیده هستند. ابزار اجرای کناف نیز مطابق با استانداردهای شرکت کناف، طراحی شده و تولیدشده شرکت کناف هستند. از جمله ابزارهای کاربردی کناف می توان به این موارد اشاره کرد:
دستگاه برش قرقره ای و برش طولی، جک نگهدارنده و جک بالابر، گاری و دستگیره حمل پنل، ریسمان رنگی، غلتک سوزنی، اره چاقویی و تیغ برش، پیچ زن کناف، انبر پانچ و قیچی، کاردک زاویه دار داخلی و خارجی، کاردک پیچ گوشتی دار، ماله و لیسه استیل، سنباده دسته دار و ماله ای، و…
مراحل اجرای کنـاف با توجه به نوع محصول کناف می تواند متفاوت باشد. به طور خلاصه می توان مراحل اجرای کنـاف را به این صورت شرح داد:
برای پوشش دادن سطح دیوار یا سقف با پنل های کناف، ابتدا با پروفیل های فلزی مخصوص کنـاف، اسکلت بندی میکنند و بعد با پیچ های مخصوص صفحات را به شبکه فلزی متصل میکنند. سپس درزهای بین پنل ها را با نوار درزگیر پوشانده و روی آن را با بتونه درزگیر پوشش میدهند تا سطحی صاف و یکنواخت ایجاد شود. دقت داشته باشید که قبل از اجرای درزگیر، شکاف ها و درزها را باید از هر گونه آلودگی و مواد اضافه تمیز کرد.
در مرحله بعدی پودر بتونه ماستیک را تنها با آب مخلوط کرده و با کاردک مخصوص کل سطح را پوشش میدهند و با سنباده نرم کاملا صاف و یکنواخت میکنند. این سطح نیازی به اجرای آستری ندارد و می توان بعد از پاک کردن سطح از گرده سنباده و سایر آلودگی های احتمالی، بلافاصله مرحله نهایی یعنی رنگ آمیزی، نصب کاشی یا کاغذ دیواری را روی آن اجرا کرد.
چند نکته در اجرای کناف
محصولات کناف از جمله مصالح ساختمانی هستند که با فناوری های جدید تولید میشوند و مطابق با نیاز و سلیقه روز بازار به روز رسانی میشوند. کناف دوام بالایی دارد و نیاز به مراقبت و رسیدگی خاصی ندارد، اجرا و نصب آن سریع و برای اهل فن بسیار ساده است. با این حال، در صورت اجرای نادرست کنـاف، احتمال بروز ترک و درز در آن زیاد است. همواره توصیه میشود که برای درزگیری و بتونه کاری صفحات کناف از محصولات پودری ساخت کنـاف استفاده شود زیرا بتونه و پودر ملهای بی کیفیت باعث خرابی و ایجاد ترک روی کناف میشوند.
برای آماده کردن بتونه کناف، پودر بتونه را آهسته آهسته به آب اضافه کنید تا خوب حل شود و دلمه نکند. بتونه کناف را زیاد رقیق یا غلیظ نکنید و تنها خمیری نرم درست کنید. ابن بتونه ظرف مدت نیم ساعت تا چهل دقیقه خشک و سفت میشود و نمی توان آن را با افزودن آب مجددا نرم و قابل استفاده کرد. بنابراین از درست کردن مقدار زیاد بتونه خودداری کنید.
برخی افراد از بتونه درزگیری کناف به جای بتونه ماستیک استفاده میکنند. برخی افراد نیز اعتقادی به پوشش دادن سطح کنـاف با بتونه ماستیک ندارند. دقت داشته باشید که پودر بتونه درزگیر زبرتر از پودر بتونه ماستیک است. نرمی پودر ماستیک در زیبایی سطح نهایی تاثیر زیادی دارد و اجرای رنگ و کاغذ دیواری را بسیار راحتتر میکند. ضمن اینکه بتونه ماستیک دیرتر خشک و سفت میشود و به همین دلیل، هم اجرای آن راحت تر است و هم احتمال ترک خوردن آن به حداقل میرسد. در صورت اجرای ماستیک، نیازی به اجرای لایه آستری نخواهد بود.
در صورتی که از بتونه ماستیک استفاده نشود حتما باید روی پنل های کناف یک لایه آستری اجرا کرد.
عدم استفاده از آستری و نیز بتونه ماستیک مشکلاتی ایجاد میکند. بعد از نصب کاشی روی صفحات کناف، اتصال مناسب برقرار نمیشود و کاشی ها فرو خواهند ریخت. در مورد کاغذ دیواری، باعث میشود که در زمان جداسازی کاغذ دیواری به منظور نوسازی یا تعویض، به روکش پنل کناف آسیب جدی برسد. در اجرای رنگ، باعث ایجاد حالت سایه روشن میشود و رنگ چسبندگی کافی را نداشته و بعد از مدت کوتاهی پوسته کرده و میریزد.
آماده سازی سطح کناف قبل از اجرای رنگ از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است، تا حدی که معمولا توصیه می شود این مرحله را به دست حرفهای ها بسپارید. آماده سازی سطح با بتونه درزگیر و بتونه نقاشی (بتونه ماستیک) انجام می شود. استفاده از بتونه ماستیک و همچنین نحوه اجرای درست آن بسیار مهم است و در نتیجه نهایی تاثیر به سزایی دارد. بتونه ماستیک کیفیت نهایی کار را افزایش میدهد، در مصرف رنگ صرفه جویی میکند، مانع ایجاد حالت سایه روشن میشود و به چسبندگی بهتر رنگ کمک میکند. ضمن اینکه، نیاز به اجرای پوشش آستری را به کل حذف میکند.
0 دیدگاه